Jak vybrat kratom, který je pro vás ten pravý?

Hledáte ideální kratom, který bude vyhovovat vašim potřebám a životnímu stylu? Správný výběr druhu je zásadní pro dosažení jakýchkoliv požadovaných účinků. V tomto článku se dozvíte, jaké faktory zvážit při výběru kratomu a jak se v široké nabídce orientovat. 

kratom colors (2)

Jednoduchá odpověď

Správný výběr kratomu závisí na vašich konkrétních potřebách – ať už preferujete relaxační červený kratom, povzbuzující bílý, nebo univerzální zelený druh. Barva je hlavní faktor při výběru kratomu. Důležitý je ale taky původu produktu, důvěryhodnost prodejce a forma (prášek, tablety, listy), která vám bude nejvíce vyhovovat. 

Hlavní je zvolit kratom, který odpovídá vašim očekáváním a životnímu rytmu. S těmito tipy snadno najdete ten pravý kratom, který vám přinese ty nejlepší výsledky.

Co je důležité při výběru kratomu?

Při nákupu kratomu je důležité zvážit několik faktorů, které vám pomohou získat kvalitní a vhodný produkt. Zde jsou klíčové body, na které byste se měli zaměřit:

Barva žilek

Barva žilek (červená, zelená, bílá) určuje hlavní účinky kratomu:

  • Červený kratom: uklidňuje, pomáhá při bolesti a na lepší spánek.
  • Zelený kratom: vyvážené účinky, stimuluje a zároveň uvolňuje, vhodný na den.
  • Bílý kratom: zvyšuje energii a koncentraci, ideální ráno.

Původ kratomu

Nejkvalitnější kratom pochází z oblastí s dlouhou tradicí pěstování, hlavně z Indonésie (Borneo, Malay, Bali). Vždy ověřte, odkud produkt je.

Forma kratomu

Můžete si vybrat z různých forem zpracování, od tradičních po více inovativní:

Reputace prodejce

Nakupujte od ověřených prodejců, kteří uvádějí původ a kvalitu kratomu. Seriózní prodejci jako Michato.cz nabízejí certifikované produkty.

Cena vs. kvalita

Levný kratom může být nekvalitní. Je lepší investovat do střední nebo vyšší cenové kategorie.

Zpětná vazba a recenze

Přečtěte si recenze ostatních uživatelů. Pomohou vám zjistit, co očekávat a zda produkt stojí za to.

green maeng da

Výběr dle barvy kratomu

Kratom se běžně dělí na tři hlavní druhy: červený, zelený a bílý. Konkrétně se jedná o barvu žilek listů tohoto stromu, jinak jsou listy zelené samozřejmě.

Ale existují i méně známé typy, jako je žlutý a zlatý kratom. Ty však nejsou samostatnými odrůdami, ale spíše výsledkem odlišných metod zpracování nebo směsí jiných druhů.

Červený kratom

Červený kratom je nejčastěji spojován s relaxačními účinky a úlevou od bolesti. Díky vyššímu obsahu alkaloidů, jako je mitragynin, pomáhá ulevit od stresu, uvolnit svaly a navodit klidný spánek. Je proto ideální pro ty, kdo hledají způsob, jak zklidnit tělo i mysl po náročném dni.

Zelený kratom

Zelený kratom je vyvážený typ, který poskytuje mírnou stimulaci a zároveň uvolnění. Je vhodný pro ty, kdo potřebují zlepšit soustředění, ale nechtějí být příliš povzbuzeni. Díky těmto vlastnostem je populární u lidí, kteří hledají zlatou střední cestu mezi energizujícími a uklidňujícími účinky.

Bílý kratom

Bílý kratom je silně stimulující a jeho účinky zahrnují nárůst energie, zlepšení nálady a vyšší produktivitu. Je ideální pro ty, kteří potřebují povzbuzení na celý den, podobně jako při konzumaci kávy. Často ho volí lidé, kteří potřebují motivaci a mentální jasnost.

Žlutý a zlatý kratom

Žlutý a zlatý kratom nejsou samostatné odrůdy, ale vznikají díky jiným způsobům zpracování. U žlutého kratomu jde většinou o prodloužený sušící proces, který mění chemické složení listů a přináší jemnější účinky. Zlatý kratom je obvykle směsí červeného a bílého kratomu, což dává kombinaci relaxačních i energizujících účinků. Oba typy jsou tedy výsledkem buď mísení různých druhů, nebo specifického způsobu fermentace a sušení.

Výběr dle odrudy kratomu

Při výběru kratomu se často setkáte nejen s jeho rozdělením podle barvy žilek (červený, zelený, bílý), ale také podle názvu, který je odvozen od oblasti, kde byl kratom vypěstován. Mezi nejčastější názvy patří Borneo, Indo, Thai, Malay, Entikong nebo Bali. Tyto názvy mají odkazovat na konkrétní regiony jihovýchodní Asie, kde se kratom tradičně pěstuje.

Názvy podle oblastí

Pojďme se podívat na pár známých odrůd. Setkáte se opravdu s desítkami různých názvů, ale je potřeba zmínit, že většina kratomu se dováží z Indonésie, což je stát s cca 17 000 ostrovy, takže tady je oblastí sběru kratomu mnoho.

Kratom z Bornea je známý svými dlouhotrvajícími účinky a obvykle silnějšími relaxačními vlastnostmi, přičemž červená varianta vyniká svou schopností navodit hluboký klid. Kratom z Indonésie, často označovaný jako "Indo", je univerzální a populární díky široké škále účinků, které závisí hlavně na zvolené barvě. Thajský kratom, zejména v bílé a zelené variantě, je považován za silný stimulant, který se často používá pro povzbuzení a zlepšení nálady. Na druhé straně malajský kratom je jemnější a jeho účinky nastupují postupně, což z něj dělá ideální volbu pro delší užívání během dne. Kratom z Bali, zejména červený, je známý svými sedativními vlastnostmi, což ho činí oblíbeným pro uvolnění a zvládání bolesti.

Marketingové taktiky

Je důležité vědět, že ne všechny názvy odrůd, které najdete na e-shopech, skutečně odrážejí původ nebo specifické vlastnosti kratomu. Některé obchody si totiž názvy odrůd vymýšlejí čistě z marketingových důvodů, aby zatraktivnily své produkty. Tímto způsobem vytvářejí dojem jedinečnosti, i když účinky závisí spíše na barvě žilek než na místě sběru.

Jak moc záleží na odrůdě?

Ve skutečnosti hraje samotná oblast sběru jen malou roli ve výsledných účincích. Mnohem důležitější je barva žilek kratomu, která určuje, zda bude mít sedativní, stimulační nebo vyvážený efekt. Jak jsme již zmínili v předchozí části, červený kratom přináší relaxaci, zelený má vyvážené účinky a bílý poskytuje energii.

Proto, pokud se rozhodujete o koupi kratomu, zaměřte se především na barvu, nikoliv jen na exotický název, který může být marketingovým trikem.

kratom colors (1)

Výběr dle formy produktu

Kratom se dnes prodává v různých formách, což usnadňuje jeho sběr a přizpůsobuje ho různým potřebám uživatelů. Zde jsou čtyři nejčastější formy, které najdete na trhu.

Tablety

Kratom tablety jsou relativně novou a inovativní formou. Jsou kompaktní a ideální na cesty. Jejich hladký povrch je příjemný na dotek a každá tableta má přesně odváženou dávku, obvykle kolem 1,1 gramu. Tablety jsou profesionálně slisované, což zajišťuje přesnost dávkování a snadné užívání, aniž byste museli kratom vážit. Pro ty, kteří chtějí pohodlnou a rychlou konzumaci, jsou tablety ideální volbou.

Prášek

Klasická a nejoblíbenější forma kratomu je prášek. Je to nejlevnější varianta, která nikdy nezklame. Prášek je snadno dostupný a díky své sypké formě ho lze přidat do různých nápojů nebo jídla. Pro fajnšmekry, kteří hledají co nejpřirozenější zážitek, je prášková forma jasnou volbou. Podle mnoha sběratelů kratomu se prý kratom dá míchat s různými nápoji, existuje mnoho způsobů, jak si ho zpříjemnit. 

Ovocný prášek

Ovocné varianty kratomu jsou považovány za super inovaci. Přinášejí nový zážitek díky ovocným aromatům, které často zjemňují přirozenou zemitou chuť kratomu. Tento typ kratomu si oblíbily zejména ženy a dívky, které oceňují jeho příjemnější chuť a vůni. Ovocné aroma činí užívání kratomu přístupnějším pro ty, kteří nemají rádi klasickou chuť kratomu.

Drcené listy

Drcené listy kratomu jsou autentickou formou, ideální pro přípravu sypaného čaje. Tento způsob konzumace není pro každého, protože příprava může být časově náročnější, ale mnoho uživatelů oceňuje právě autenticitu a tradiční charakter této formy. Drcené listy nabízejí hlubší zážitek z kratomu, přičemž zachovávají jeho přirozenou strukturu.