Na co je dobrý kotvičník zemní?

Kotvičník zemní je skvělým parťákem pro posílení naší fyzické a psychické vitality, je přírodním afrodiziakem a pomáhá také léčit záněty močových cest. Má původ v teplých oblastech, například v Evropě, Asii, Africe a také v severní Austrálii. V ajurvédské medicíně je již dlouho tato bylina používaná jako tonikum či afrodiziakum. Kotvičník tak patří mezi velice zajímavé a kouzelné rostliny vůbec a je dobré jej znát velice dobře. Proč a co všechno nám tato úžasná bylina může přinést a v čem nám může pomoci? Přečtěte si náš článek o kotvičníku a poznejte tuto unikátní bylinu a zařaďte ji do svého každodenního života!

verm-25

Co je to kotvičník?

Nahoře jsme si již kotvičník trochu představili a tedy víme, že se jedná o bylinu jiným názvem Tribulus terrestris, kterou můžeme hledat především v teplejších oblastech na různých místech světa. U kotvičníku se celkově nejvíce využívají plody, listy a kořeny kotvičníku, protože obsahují bioaktivní látky, jako jsou steroidní saponiny, včetně protodioscinu, které jsou klíčové pro podporu sexuálního zdraví a také pro zvýšení sexuálního libida, které může být pro mnohé jedince velice důežité. Kvalita a účinnost kotvičníku mohou být různé kvůli jeho geografického původu a metodě zpracování produktu. Nejvíce efektivní extrakty z kotvičníku se obvykle získávají z listů pěstovaných v Bulharsku, které jsou bohaté na látku protodioscin. Tak už jsme si tuto bylinu představili a pojďme se více do hloubky podívat na tradiční užívání a účinky!

Tradičně se kotvičník využíval na:

  • Podpora zdraví močového systému: Kotvičník nám pomáhá udržovat zdravou funkci ledvin a močového měchýře a jelikož se jedná o velice důležité orgány našeho těla, je dobré brát na jejich správnou funkci ohled, a to právě prostřednictvím kotvičníku.
  • Zlepšení sexuálního libida: Věří se, že kotvičník má velký vliv na zvýšení naší sexuální touhy. Je tomu opravdu tak? Vyzkoušejte!
  • Podpora svalového růstu a fyzické výkonnosti: Někteří sportovci a kulturisté jej používají ke zlepšení své fyzické výkonnosti, i když některé vědecké důkazy o tomto efektu nejsou až tak moc jednoznačné.

Látky, které kotvičník obsahuje:

  • Glykosidy, bioflavonoidy a flavonoidy: Tyto látky mají takzvané antioxidační účinky a přispívají nám k celkovému zdraví.
  • Třísloviny: Přispívají k antiseptickým a protizánětlivým účinkům kotvičníku.
  • Vitamíny a minerální látky: Patří mezi ně také důležitý vitamín C, který je obsažen v listech a nati.

Za jak dlouho účinkuje kotvičník?

Účinky kotvičníku zemního jsou odlišné na základě toho, jak konkrétně jej využijete a jak přímo na vás tato bylina působí, jelikož může na dané jednotlivce působit úplně jinak. Celkově lze ale říci, že u každého jedince by se účinky kotvičníku měly projevit již po několika prvních měsících užívání.

  1. Sexuální zdraví a libido: Účinek se může projevit během 2 až 4 týdnů, ale u jiných může trvat i déle.
  2. Hormonální rovnováha: Zlepšení a projev daných účinků může trvat několik týdnů až několik měsíců.
  3. Regulace hladiny cukru v krvi: V tomto případě se může účinek projevit už po několika týdnech.
  4. Fyzická výkonnost: Na pomoc za lepší fyzickou zdatností se účinky dostaví během 4 až 6 týdnů.

Je důležité být trpělivý, protože účinky se mohou lišit v závislosti na vašich individuálních faktorech.

Na co se používá kotvičník zemní?

Kotvičník zemní je populární v oblasti přírodních doplňků díky svým výrazným přínosům. Mezi hlavní účinky kotvičníku zemního patří:

  • Pohlavní orgány - hormonální aktivita
  • Tělový a svalový tonus, Energie
  • Běžná funkce dýchacího systému
  • Běžná činnost kardiovaskulárního systému, srážení krve, čištění krve
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Běžná činnost nervové soustavy
  • Běžná funkce močové soustavy (močení)
  • Běžná funkce močové soustavy a reprodukčního systému

Pravda o kotvičníku

Na českém trhu se lze setkat s kotvičníkem, který se pěstuje u nás v České republice za použití takzvaných pesticidů a syntetických hnojiv, což se silně podepisuje na výsledném obsahu daných látek. Kotvičník potřebuje specifické podmínky pro svůj růst, které jsou odpovědné za obsah aktivních látek a samozřejmě také jeho kvalitu. Tak už znáte celou pravdu o této úžasné rostlině. Zaujala vás? Zkuste ji zařadit do svého života a dejte nám vědět, zda vám pomohla k cestě za lepším zdravím